14 gratis Facebook tips
Direct toegang

Wordt u ook blij van een goede verkoopprijs?

Vraag nu een vrijblijvende Gratis Waardebepaling aan

Page content

article content

Welke zaken zijn standaard bij de koop inbegrepen en welke niet?

Het is soms lastig te bepalen welke zaken bij de prijs van de woning inbegrepen zijn en welke niet. Het is algemeen bekend dat meubels normaliter niet bij het huis horen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld bij een vloer, of houtkachel?

Tenzij er anders is afgesproken zijn alle onroerende zaken standaard bij de koop inbegrepen en alle roerende zaken niet.

Onroerende zaken

Een onroerende zaak is de grond en alles wat duurzaam met de grond is verenigd. Duurzaam met de grond verenigd betekend dat de zaken ‘vast’ zitten aan de grond. Dit zijn bijvoorbeeld de woning en de schuur, maar ook schuttingen heggen en andere beplanting. Ook de zaken die ‘vast’ zitten aan de woning behoren tot onroerende zaken zoals de keuken, sanitair en inbouwkasten. Onroerende zaken zijn standaard bij de koop inbegrepen.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn alle zaken die niet onroerend zijn, en dus niet ‘vast’ zitten aan het huis. Dit zijn bijvoorbeeld meubels, gordijnen of zonwering.

Waar ligt precies de grens?

Er zijn twee criteria die bepalen of een goed roerend of onroerend is.

1. De zaak is zodanig met de woning verenigd dat het niet mogelijk is om het te verwijderen zonder noemenswaardige schade aan te richten. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een keuken, hierbij ontstaat schade aan de woning.
2. Als de woning niet meer ‘compleet’ is zonder deze zaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld  dakpannen of buitendeuren, deze kunnen zonder schade worden verwijderd, maar zonder deze zaken is een woning niet wind- en waterdicht.

Een parketvloer die aan de grond gelijmd is kan niet zonder schade worden verwijderd en is dus onroerend. Een zwevende vloer kan gemakkelijk zonder schade worden verwijderd en is dus een roerende zaak. Deze zit dus niet standaard inbegrepen bij de koop van een woning.
Een voorzet houtkachel kan meestal zonder schade verwijderd worden en is dan dus roerend, een inbouw houtkachel is dan weer onroerend.

Duidelijke afspraken

Normaliter wordt er bij elke woning die te koop komt een ‘roerende zakenlijst’ ingevuld. In deze lijst vult de verkoper in welke roerende zaken na de verkoop achterblijven, meegenomen worden of ter overname zijn. Hier kan tijdens de onderhandeling rekening mee worden gehouden. Het is van belang om goed te overleggen over deze zaken om narigheid achteraf te voorkomen. Wij adviseren onze verkopers altijd om de roerende zakenlijst in te vullen en hier duidelijke afspraken over te maken.

Belasting

Het kan voordelig uitpakken om de prijs van de roerende zaken apart op te nemen in de koopovereenkomst in plaats van deze bij de prijs van de woning in te rekenen. Over de woning moet namelijk 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Over de roerende zaken niet. Een nadeel hiervan is dat er geen hypotheek kan worden afgesloten voor roerende zaken.