14 gratis Facebook tips
Direct toegang

Wordt u ook blij van een goede verkoopprijs?

Vraag nu een vrijblijvende Gratis Waardebepaling aan

Page content

article content

Kosten bij de aankoop van een huis

Bij het kopen van een huis komen naast de aanschafprijs nog andere kosten kijken. Zo staat er meestal achter de vraagprijs k.k. of v.o.n. In deze blog leg ik uit wat deze begrippen betekenen en welke overige kosten er bij de koop van een huis komen kijken.

Kosten koper

Achter de prijs van de meeste woningen staat: k.k. Dit staat voor Kosten Koper. De kosten koper zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van de woning te worden. In dit geval betaalt de koper deze kosten. Het bedrag van de kosten koper komt over de koopsom heen. De kosten koper bestaat uit de overdrachtsbelasting en notariskosten. Voor deze kosten wordt geen hypotheek verstrekt, dit bedrag zal de koper dus zelf moeten betalen. De kosten koper bestaan uit:

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is de belasting die moet worden betaald bij de koop van een bestaande woning. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopprijs.

Notariskosten

Als koper van een woning ben je verplicht een notaris in te schakelen, de notaris maakt de trasport- en hypotheekakte op en schrijft deze in bij het Kadaster. De kosten van de notaris worden betaald door de koper. Deze koster verschillen per notaris.

Vrij op naam (v.o.n.)

Bij nieuwbouwhuizen komt het vaak voor dat er v.o.n. achter de verkoopprijs staat. Dit staat voor Vrij Op Naam. Dit betekend dat de overdrachtsbelasting en notariskosten voor rekening van de verkoper komen. De kosten zitten in dit geval al bij de prijs van de woning ingerekend.

Overige kosten

Naast de notariskosten en de overdrachtsbelasting komen er nog andere kosten kijken bij de koop van een huis. Niet al deze kosten hoeven altijd te worden gemaakt.

Taxatiekosten

Indien je een hypotheek neemt om de woning te kunnen financieren eisen de meeste geldverstrekkers dat de woning getaxeerd word. De kosten voor het taxatierapport komen voor rekening van de koper. Indien je de woning zonder hypotheek financiert is een taxatie niet verplicht.

Makelaarskosten

Indien de koper een makelaar inschakelt tijdens de zoektocht naar een huis betaald hij hiervoor courtage. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de aankoopprijs. Deze kosten komen voor rekening van de koper. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden!

Bouwkundig rapport

Het kan in sommige gevallen raadzaam zijn om een huis bouwkundig te laten keuren om te voorkomen dat er in de toekomst bouwkundige problemen opduiken die je voor de koop niet had gezien. De kosten van een bouwkundig rapport verschillen per aanbieder. Het bouwkundig keuren van een woning is niet verplicht.

Bankgarantie

In de meeste koopovereenkomsten is bepaald dat de koper een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat de koper de woning ook daadwerkelijk gaat afnemen. Het stellen van een bakgarantie brengt kosten met zich mee.

Naast de verkoopprijs moeten er dus meer kosten gemaakt worden voor de aankoop van een huis. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Omdat er geen hypotheek kan worden verstrekt voor deze kosten zal de koper deze dus zelf moeten ophoesten. Bij de koop van een woning is het dus van belang om een goede inschatting te maken van deze kosten.