14 gratis Facebook tips
Direct toegang

Wordt u ook blij van een goede verkoopprijs?

Vraag nu een vrijblijvende Gratis Waardebepaling aan

Page content

article content

8 hypotheekvormen voor uw nieuwe woning

Als u een woning koopt dan kunt u kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Het verschil zit met name in de manieren van aflossing. Dit is een belangrijke keuze, en daarom iets om u goed in te verdiepen. Dit artikel helpt u alvast op de goede weg.

1. Traditionele Levenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm wordt er via een levensverzekering gespaard voor de aflossing van de hypotheek. Elke maand moet er premie en rente worden betaald. Deze hypotheek werd vroeger heel veel gebruikt, tegenwoordig minder. Dit komt omdat er geen directe en zekere aflossing is. Hoewel deze hypotheekvorm wel zekerheid biedt, zijn de maandlasten hoog en is de aflossing gering.

2.Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al: hiermee lost de hypotheekgever helemaal niets af. In tegenstelling tot eerstgenoemde hypotheek wordt er ook niets opgespaard voor een aflossing. Als de looptijd voorbij is moet alles in één keer worden afgelost. De maandlasten zijn laag, maar door het grote risico dat ermee gepaard gaat hebben starters geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Verder is er een maximum gesteld aan het aflossingsvrije deel, wat momenteel maximaal 80% bedraagt. Dit verschilt wel per situatie.

3. Annuïteitenhypotheek

Dit is ook een oude hyptoheekvorm waarbij er een vast bedrag aan aflossing en rente wordt betaald en waarbij aan het eind van de afgesproken looptijd alles volledig afgelost. Hoewel dit zeker geen ongunstige hypotheek is, biedt het niet de beste opties voor aftrekposten. Doordat de aflossing toeneemt, neemt het rentebedrag en daardoor ook de hypotheekrenteaftrek af.

4. Bankspaarhypotheek

Hierbij wordt door middel van banksparen afgelost: een geblokkeerde rekening lost op deze wijze af en betaald de rente. Het risico is relatief laag en vaak is er een gegarandeerd rendement.

5. Beleggingshypotheek

Bij deze hypotheekvorm vindt er tijdens de looptijd geen aflossing plaats, maar worden door middel van beleggingen sommen opgespaard die uiteindelijk de hypotheek moeten aflossen. Elke maand wordt er wel hypotheekrente en een premie voor de levensverzekering betaald. Het risico van deze hypotheek is gelegen in het feit dat er geen zekerheid is over de volledigheid van de aflossing van de hypotheek.

6. Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek wordt normaal gesproken binnen de looptijd de volledige hypotheekschild afgelost. De maandlasten nemen maandelijks af: aanvankelijk moet er nog veel rente worden betaald, maar naarmate de schuld afneemt, neemt ook het rentebedrag af. Het nadeel van de lagere rente is dat de hypotheekrenteaftrek niet optimaal is, hoewel die renteaftrek wel zal worden afgebouwd de komende jaren.

7. Spaarhypotheek

Zoals de naam al zegt wordt hierbij geld gespaard die aan het einde van de looptijd de totale openstaande som moet aflossen. De lasten bestaan uit hypotheekrente, spaarpremie en risicopremie (voor de overlijdensrisicoverzekering). Tijdens de looptijd is er geen aflossing, wat de aftrek van de hypotheekrente gunstig maakt. Deze hypotheekvorm zoekt de middenweg. Doordat er een spaardeel is, is de zekerheid op volledige aflossing groot en zijn ook de maandlasten gelijk.

8. Hybride hypotheek

Bij de hybride hypotheek kan een keuze gemaakt worden tussen sparen en beleggen voor de aflossing. Deze flexibiliteit wordt vaak als prettig ervaren: er tijdens de looptijd worden geswitcht tussen de beleggings- en spaarhypotheek. De maandelijkse lasten zijn een vast bedrag per maand bestaande uit rente en premie voor de spaar- of beleggingshypotheek.

Wat u van ons kunt verwachten:

  • Vast laag tarief van 995,- euro (incl. BTW)
  • Zeer hoge klanttevredenheid (gemiddeld 9,4)
  • Lokale makelaar – uitgebreide kennis van de regionale huizenmarkt in Groningen, Drenthe en Friesland
  • Gecertificeerd VBO Makelaar
  • Persoonlijke begeleiding van begin tot eind
  • Compleet dienstenpakket voor het verkopen van uw huis

Maak direct een afspraak met De Huizenbemiddelaar Groningen

Comment Section

0 reacties op “8 hypotheekvormen voor uw nieuwe woning

Plaats een reactie